Sve naše ekipe nalaze se trenutno na terenu.   Molimo za razumijevanje što se naši prioriteti u ovoj specifičnoj situaciji moraju prilagoditi.    Postoji mogućnost da se naše vrijeme odaziva produži. Hvala.

OZONE CLEANING TECHNOLOGY

PČELARSTVO

Istraživanja pokazuju da se ozon može uspješno koristiti u pčelarstvu za dezinfekciju košnica, dezinfekciju opreme, eliminiranje i sprečavanje pojave bolesti i nametnika te za uklanjanje ostataka pesticida iz saća.

Danas pčelari koriste široku paletu kemijskih dezinficijensa.
Osim toga, same pčele na ispaši, izložene su većem broju pesticida kojima poljoprivrednici odnosno povrtlari tretiraju svoje bilje.
Nažalost, u takvim slučajevima je teško izbjeći da ostaci kemijskih dezinficijensa ne ostanu u košnicama a isto tako i ostaci pesticida koji su zajedno sa pčelama ušli u košnicu a posljedično i u sam med.
To direktno utječe na opadanje pčelinjih zajednica, ali i na kvalitetu meda.

Ozonsko tretiranje košnica ima učinak eliminiranja pesticida u košnici pa su samim time višestruko isplativi, pogotovo ako se proizvodi deklariraju kao “BIO“ ili „EKO“.

Ozon kao najjači prirodni oksidans naročito je primjeren za upotrebu pri dezinfekciji materijala i opreme te nudi zaštitu od pčelinjih bolesti i nametnika kao što su nozemoza varoza, američka gnjiloća, vapneni kamenac i drugi.

Prednosti ozona su očite:

  • prirodno sredstvo
  • uništava sve štetne mikroorganizme
  • ne zaostaje u zraku
  • ne zaostaje u košnicama i saću
  • ekonomičniji od kemijskih preparata i lijekova
  • štedi vrijeme
Pčelarstvo